Primum Movens logo

Deel dit artikel

Preventiemedewerker / ErgoCoach

Mooi, je hebt een actuele RI&E. En je arbobeleid is ook goed ingericht. Had je ook al aan de preventiemedewerker gedacht? Vast wel. Want volgens de Arbowet is elke organisatie verplicht om ten minste 1 preventiemedewerker aan te stellen. Bij kleinere organisaties (maximaal 25 medewerkers) mag de directeur / eigenaar zelf deze taak op zich nemen. Iemand aanwijzen is 1, maar hoe weet je zeker dat diegene voldoende kennis heeft? Met onze opleiding haal je de deskundigheid rond gezondheidsrisico’s en preventie ‘binnenshuis’ en wordt jouw Arbobeleid ook een succes.

Voor Wie

Voor organisaties die de Preventiemedewerkers / ErgoCoaches een rol van betekenis willen geven binnen hun Arbobeleid. Niet omdat het verplicht is, maar omdat zij weten dat de mensen van de werkvloer vaak de beste ideeën hebben.

Waarom

  • Je kunt effectiever arbobeleid voeren en de risico’s snel aanpakken.
  • Preventiemedewerkers / ErgoCoaches kennen het werk en de organisatie.
  • Het is verplicht… dan kan je er toch net zo goed het maximale uit halen.
  • Elk moment iemand in de buurt met kennis van gezond werken.
  • Meer enthousiasme en draagvlak voor je Arbobeleid.

inhoud

Wij leiden medewerkers op tot Preventiemedewerker fysieke belasting of tot ErgoCoach. Wij bieden onze opleidingen alleen als intern opleidingstraject / maatwerktraject aan. Dat doen wij heel bewust. Alleen zo kunnen wij de inhoud van de cursus optimaal laten aansluiten op jullie Arbobeleid. Als die link onvoldoende is gewaarborgd, heeft het volgens ons helemaal geen zin om Preventiemedewerkers / ErgoCoaches op te leiden.

Preventiemedewerker of ErgoCoach, hoe zit het?

Een Preventiemedewerker of ErgoCoach is iemand die zich binnen een bedrijf - meestal naast de ‘gewone’ functie - inzet om arbeidsrisico's te verminderen en verzuim helpt te voorkomen. Waarom dan 2 namen en is er verschil?

Al in de jaren ’90 heeft de zorgsector de meerwaarde van preventief meedenkende medewerkers ingezien. Toen is de ErgoCoach geïntroduceerd. De succesvolle methodiek is later overgenomen door andere branches. Er werd alleen voor een andere naam gekozen: de Preventiemedewerker. In 2005 is deze zelfs in de Arbowet vastgelegd. Sindsdien is elke organisatie verplicht er 1 te hebben. Werk je in de zorg? Dan ben je ErgoCoach. In elke andere sector ben je Preventiemedewerker.

In basis is er veel overlap in kennis en activiteiten tussen beiden. De opzet van de opleiding komt ook voor een belangrijk deel overeen. Er zijn ook verschillen; die liggen met name in de richtlijnen en regels van de verschillende branches. Onze opleidingen zijn afgestemd op de specifike branche waar jij werkzaam bent.

kosten

De opleiding Preventiemedewerker /  ErgoCoach is een maatwerkprogramma. De kosten zijn afhankelijk van de inhoud en duur. Weten hoe het bij jullie organisatie past? Wij plannen graag eerst een kosteloos verkenningsgesprek.

Primum Movens

Als professioneel adviesbureau biedt Primum Movens zowel preventieve als curatieve trajecten aan op het gebied van Arbeid & Gezondheid.

© Copyright 2021 - Primum Movens - All Rights Reserved
Techniek: Snowfreakz Media
cross